
Example: Ken has 11 more nickels than quarters. How many coins does he have, if the total value of his coins is $2.65? Solution: Let n be the number of nickels and q be the number of quarters. Ken has 11 more nickels than quarters can be written as q + 11 = n There are 25 cents in a quarter and 5 cents in a nickel and 265 cents in $2.65 the total value of his coins is $2.65 can be written in an equation as 10n + 25q = 265 Solving both equations we have q + 11 = n 25q + 5n= 265 25q + 5(n + 11) = 265 25q + 5n + 55 = 265 30q = 210 q = 210/30 = 7 n = q + 11 n = 7 + 11 = 18 Example: Adult tickets for a basketball game are $5 and children's tickets are $4. How much money will it cost for 3 adults and 2 children? Solution: Total cost=(5)3+(4)2 = 15 + 8 = 23 dollars Directions: Solve the following word problems. 